Freediving, een adembenemende sensatie

Het ontdekken van de onderwaterwereld is een prachtige sport en vrijetijdsbesteding geworden van velen. Door gebruik te maken van een duikuitrusting, past de sportduiker zichzelf aan de onderwater omgeving aan. Zijn ademapparatuur stelt hem in staat een lang en comfortabel verblijf onderwater mogelijk te maken.

Freediving is iets anders. De freediver past ZICHZELF aan de nieuwe omgeving aan. Hij tracht één te worden met het water, door rust en complete ontspanning te zoeken. Relaxt glijdt hij geruisloos door het water. Zonder zware uitrusting is hij volledig vrij in beweging, als een dolfijn, Homo Delphinus, wordt hij wel eens genoemd. Van dat gevoel komt de naam freediving, je voelt je vrij en van niets afhankelijk.

Onderwater zwemmen zonder ademapparatuur, soepel en flexibel als een dolfijn, in de stilte van "The Big Blue"; als je dat toch eens zou kunnen, dan zou dat toch fantastisch zijn? Juist ..en het kan en het mooie is dat jij kunt het ook leren.

Het uiteindelijke doel van de freediver is op diepte lang, veilig en comfortabel te verblijven. Dit vereist een absolute controle van je geest over je lichaam. Om dit doel te bereiken is een goede fysieke conditie vereist. Veel lopen, fietsen, zwemmen, fitness, en ... Freediven. Daarnaast zijn ontspanningsoefeningen, ademhaling - en concentratietechnieken onontbeerlijk om de totale rust te kunnen vinden die onderwater noodzakelijk is. Na een uurtje bezig te zijn geweest is het alsof de freediver ontwaakt uit een diepe slaap. Het gevoel van totale ontspanning, terwijl je je weldegelijk hebt ingespannen.

De freedive sport is net als andere bijzondere outdoor sporten niet vrij van risico's. Daarom mag men nooit alleen gaan freediven. Het is verstandig om een freedive introles gevolgd te hebben voordat je er überhaupt aan begint, anders zijn de risico's onaanvaardbaar hoog. Zonder cursus vooraf ga je immers ook niet zelfstandig parachutespringen.

 

Freediving is een initiatief van;


Waarschuwing

Freediving is een extreme sport met bijzondere risico's die kunnen leiden tot ernstige, permanente blessures of kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben. Freediving mag nooit alleen beoefend worden. Het beoefenen van freediving zonder daartoe een opleiding gevolgd te hebben is levensgevaarlijk.